Netty Gebbing

HOE IK BEGON
Mijn naam is Netty Gebbing. Toen ik in het onderwijs werkzaam was, ontdekte ik het verhalen vertellen. Daarnaast trad ik regelmatig op als zangeres. Mijn specialiteit was theatermuziek, daar was ik gek op. Zowel bij verhalen als bij liederen ontdekte ik de gave om mensen mee te nemen naar de wereld die ik hen voorspiegelde.
Of het nou kleine kinderen waren of volwassenen, dat maakte niks uit. Het enige van belang was dat ik er zelf in geloofde. In 1997 sloot ik me aan bij een vertellersgroep, waarmee ik een paar theatervoorstellingen heb gemaakt en uitgevoerd. In 2000 richtte ik  het duo Gwynfyd op, waarmee ik Keltische verhalen en muziekvoorstellingen verzorg. Van 2001 tot 2008 was ik vaste vertelster bij Museumpark Orientalis. Gaandeweg werd ik steeds meer gevraagd en breidde mijn repertoire zich uit. Mijn voorliefde voor het theater vond steeds meer zijn weg. Zo ontstonden de zogenaamde "Theatervertellingen". Hierbij worden de verhalen aangekleed met decor, schmink en kostuums.

WAT IK VERTEL
Het liefst vertel ik verhalen die humoristisch zijn of zelfs iets absurds hebben. Die humor kan onschuldig zijn, maar ook een beetje vals of venijnig. Ik houd van verhalen die sprankelen en prikkelen. Verhalen waarbij het onmogelijk is om neutraal te blijven. Of je wilt of niet, je moet mee naar die andere wereld, je moet de drempel over. Iedere keer is dit voor mij de uitdaging het publiek zover te krijgen. Samen met mij toeven de luisteraars in een wereld waar alles mogelijk is. Ik heb veel affiniteit met het theatrale aspect van verhalen. Tegenwoordig vertel ik een verhaal vaak vanuit een bepaald personage. Hierdoor krijgt het verhaal ook letterlijk meer kleur. Door vanuit een bepaald perspectief te vertellen, ervaart het publiek het verhaal nog dichterbij. Het worden kleine theatervoorstellingen, vandaar de naam ‘theatervertellingen’. 

WAAROM IK VERTEL
Omdat ik gek op verhalen ben. Als kind al kon ik helemaal wegdromen in mijn fantasiewereld. Ik was de koning te rijk als mijn vader mij een verhaal vertelde. Dan waren we heel dicht bij elkaar, samen in een andere wereld. Wat ik voelde was iets heel speciaals. Er gebeurt namelijk iets heel bijzonders tussen verteller en toehoorder! Er ontstaat een soort magische cirkel, een positieve energie, waarin de verteller en het publiek elkaar ontmoeten. Nu ik zelf verteller ben, mag ik de mensen dit laten ervaren. Even mogen ze weer helemaal kind zijn. Ze komen weer in aanraking met heksen, reuzen, dwergen, feeën enz. Volksverhalen en sprookjes bevatten een universele wijsheid, opgedaan door het leven zelf. Door de tijden heen zijn deze verhalen van mond tot mond doorgegeven. Zo is deze kostbare schat aan levenswijsheid bewaard gebleven.
Verhalen houden mensen een spiegel voor. Ze geven mensen een houvast, een bedding. Ze vormen een bron van herkenning. In sprookjes wordt gebruik gemaakt van metaforen, die iedereen begrijpt. Dat is ook hun kracht. Hoe luchtig een verhaal ook is, de diepere laag zal niemand ontgaan. Deze beelden hebben zich in de loop der tijd verankerd in de menselijke ziel. Als een kostbare schat liggen ze opgeborgen in ons zelf. En ik mag de sleutel aanreiken om al die rijkdom te tonen. Wat is er mooier dan dat?

HOE IK VERTEL
Op de eerste plaats met veel inlevingsvermogen en verbeeldingskracht. Als een zeemeermin duik ik het verhaal in en neem het publiek met me mee. Ik maak hierbij gebruik van mijn stem, mijn lichaamstaal, mijn mimiek, en natuurlijk het verhaal. Bij de theatervertellingen gebruik ik decors, attributen en aangepaste kleding.

WAAR EN VOOR WIE IK VERTEL
Ik treed op in kastelen, kerkjes, kleine theaters, musea, muzieksalons, bibliotheken, instellingen,  kinderdagverblijven, scholen en bij mensen thuis. Mijn verhalen zijn bestemd voor alle leeftijden.

  • Home
  • Netty Gebbing