Fabels van Aesopus

Aesopus was een mismaakte Griekse slaaf ten tijde van het Romeinse Rijk. Met zijn gebochelde lijf was zwaar werk voor hem onmogelijk. Maar hij was erg pienter en uitzonderlijk goed in het bedenken van verhalen.
Hij schreef voornamelijk over dieren, die hij menselijke eigenschappen toebedeelde. Op deze manier hield hij de mensen een spiegel voor. Na grofweg 2000 jaar zijn deze fabels nog steeds actueel en springlevend. Netty vertelde deze verhalen tijdens de herfstvakantie in het Museumpark Oriëntalis, voorheen het Bijbels Openlucht Museum. Geschikt voor jong en oud.

Wie niet sterk is moet slim zijn 

Xantus, een Griekse wijsgeer is op zoek naar een slaaf. Tot zijn stomme verbazing staat er tussen twee prachtexemplaren, een dwerg met kromme benen en een veel te groot hoofd, die luistert naar de naam Aesopus. Als de dwerg blijk geeft van een uitzonderlijk heldere geest, besluit Xantus deze dwerg te kopen.  Hij blijkt al gauw een heel eigen kijk op de mensheid te hebben. Voor Aesopus zijn mensen net beesten. Hij stelt de menselijke gedragingen aan de kaak door er verhalen over te schrijven. Hierin worden de mensen voorgesteld als dieren, die menselijke eigenschappen krijgen toebedeeld, of is het andersom? De fabels zijn geboren.
Gekleed als Griekse dame vertelt Netty Gebbing dit verhaal, dat als raamvertelling fungeert rond enkele  bekende fabels als: De kraai en de vos, De leeuw en de muis, Het hert en het paard, De krekel en de man.
Als toegift wordt het verhaal van Echo en Narsissus verteld. Aspecten als geloof in je eigen kunnen, wie niet sterk is moet slim zijn, hielenlikkerij, vrijheid is kostbaar en natuurlijk de liefde, komen aan de orde.

Met de Pinksterdagen vertelde Netty op Kinderboerderij "De Strubbert" te Laren bij Zutphen.
Ze vertelde verhalen over allerlei dieren die op de boerderij te zien waren. Fabels en sprookjes werden afgewisseld met informatie over de dieren. Soms liep ze rond, dan weer zat ze onder een boom en bij minder goed weer vertelde ze de verhalen in de tent. Heerlijk was het om op de boederij rond te lopen en het publiek te verrassen met speelse en grappige verhalen. Zie ook www.strubbert.nl

Naar het overzicht