Rondleidingen in musea

Maria Magdalena met kinderen op pad

Onvergetelijk deze drie dagen in Museumpark Orientalis, waarop ik met kinderen van diverse scholen het lijdensverhaal heb mogen beleven. Een zwaar verhaal, maar met enkele luchtige elementen erin. Fijn dat dat toch mogelijk is. Wij ontmoetten Pilates, Petrus en een tuinman. Lees meer »

Het lijdensverhaal door de ogen van Maria Magdalena

Met de Paasdagen nam Maria Magdalena de bezoekers van Museumpark Orientalis mee op reis. Welke rol heeft zij eigenlijk gespeeld in het leven van Jezus? Wat bewoog Judas om Jezus op zo'n laaghartige manier te verraden? Lees meer »

Rondleidingen in Museumpark Orientalis

In samenwerking met het Catharijneconvent in Utrecht heeft het museum een pilot opgezet voor basischolen. Het thema is 'feesten'. Op een theatrale manier worden de kinderen door het museum en de schilderachtige begraafplaats geleid. Samen met Maria Magdalena gaan ze op pad. Lees meer »

Pasen 2015

In Museumpark Orientalis gaven Netty en Geert een aantal theatrale rondleidingen waarin het lijdensverhaal werd verteld en gespeeld. Met name Maria Magdalena en Pilatus kwamen uitvoerig aan het woord. De reacties waren overweldigend! Lees meer »

Vorst en Volk op Het Valkhof

In het kader van de maand van de geschiedenis en de Gelderse Museumdag verzorgde ik samen met Geert enkele interactieve, speelse en leerzame rondleidingen in en rond Museum Het Valkhof te Nijmegen. Natuurlijk vertelde ik over de Godenpijler, het bewijs dat Nijmegen de oud... Lees meer »

Vikingen op het Valkhof

“Verlos ons van die vermaledijde Vikingen, Heer!” Ontelbare keren baden we deze wanhopige woorden in de oude parochiekerk op het Kelfensbos. Hoe wagen die lompe heidenen uit het Noorden het om de keizerlijke burcht Het Valkhof te bezetten? Ken Lees meer »

Luxe en decadentie bij de Romeinen

In het kader van bovengenoemde expositie speelde ik een Romeinse decadente dame in Museum het Valkhof te Nijmegen. Met verve wist deze dame een zeer gemêleerd publiek aan zich te binden en mee te voeren door deze prachtige tentoonstelling. Lees meer »

Rondleiding met Door de Tijdgeest

Tijdens de Gelderse Museumdag stond de vaste collectie van museum Het Valkhof centraal. Het thema was “Helden”. Als Door, de tijdgeest, voerde ik de bezoekers langs helden uit de geschiedenis. Zo kon je kennis maken met de Romeinen, Keizer Trajanus, Karel de Grote, een 7-... Lees meer »

Antoon van Welie, de laatste decadente schilder

“Antoon van Welie is mijn oom, ik ben zo trots op hem. Hij was een geweldig portretschilder.” Zo introduceerde de deftige dame de beroemde schilder. Maar er was niet alleen reden om trots te zijn op zijn schilderkunst, ook het bezoekersaantal gaf reden hiertoe. Het Lees meer »

Deftige Dames, Hoge Heren

In 2002 heb ik meegewerkt aan het project:”Deftige Dames, Hoge Heren” in museum Het Valkhof te Nijmegen. Gekleed in deftige jurk uit de 18e eeuw en voorzien van bijpassende witte pruik, introduceerde ze verschillende personages die afgebeeld stonden op de schilderijen. Doo Lees meer »