Luxe en decadentie bij de Romeinen

In het kader van bovengenoemde expositie speelde ik een Romeinse decadente dame in Museum het Valkhof te Nijmegen. Met verve wist deze dame een zeer gemêleerd publiek aan zich te binden en mee te voeren door deze prachtige tentoonstelling. Vergezeld door haar slavin Flora, wandelde ze door de verschillende zalen en vertelde over helden als Balbus en Hercules. Ook de vrijgelatene Trimalchio, die een vermogen bezat en met zijn zeer copieuze diners veel indruk maakte, mocht natuurlijk niet ontbreken.
De rijke Romeinen verzonnen de gekste dingen om hun geld te spenderen. Extreem luxe villa’s aan de goudkust bij Napels, kunstschatten uit Griekenland, gouden en zilveren sierraden en gebruikvoorwerpen, weelderige tuinen met overvloedig sproeiende fonteinen, het kon niet op. Wie het breed heeft, laat het breed hangen.
De dames besteedden hun geld voornamelijk aan hun uiterlijk. Hun schoonheid en hun charmes konden hun aanzienlijke macht verlenen. Matrones als Poppea en Cleopatra waren een uitstekend voorbeeld . Zij wisten als geen ander hoe je mannen als marionetten kon bespelen. Poppea wist haar man keizer Nero er zelfs toe te brengen om zijn eigen moeder te doden, zodat zij het als keizerin alleen voor het zeggen had. Waar hebzucht en eerzucht al niet toe leiden kunnen.

Naar het overzicht